Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Boktankar: Jordad

Igår kväll när jag parkerade i badkaret hade jag äntligen möjlighet att läsa färdig den bok jag påbörjat. Jag tänkte inte skriva någon recension, men vill ändå dela med mig av lite tankar kring boken.

Visst är väl omslaget fantastiskt vackert?

Jordad: Enklare liv i kollapsens skugga, skriven av David Jonstad, handlar om odlingens och jordbrukets utveckling från småskaligt, lokalt och hållbart till det enorma och industrialiserade. I sin förra bok redogjorde Jonstad för hur en samhällelig kollaps kan se ut. Kollaps: Livet vid 
civilisationens slut, som den boken heter, fick mig att börja fundera på det där med hållbarhet och självförsörjning – hur skulle jag och Anton klara oss om den där kollapsen faktiskt kom? I Jordad framhävs vikten av ett mer hållbart tänk kring produktion och konsumtion av såväl matvaror som andra produkter.

Att läsa antingen Jordad eller Kollaps (Jonstads första bok, Vår beskärda del, som behandlar lösningar på klimatkrisen har jag ännu inte läst) känns lite som att sitta på en föreläsning eller i ett samtal med Jonstad. Han berättar på ett lättfattligt med inte dumförklarande sätt om både historia, samtid och i viss mån framtid. Ibland drar han iväg och raljerar kanske aningen mycket, men på det stora hela gillar jag verkligen läsningen. Det är mycket trevliga böcker att läsa, även om ämnet kan tyckas tungt och dystopiskt. Jonstad lämnar dock aldrig läsaren utan en strimma av hopp. Det går att överleva även en samhällelig kollaps, om en sådan nu kommer.

Rekommenderar jag boken? Ja. Verkligen.

2 svar till “Boktankar: Jordad”

  1. Tack för påminnelsen om hans böcker. Jag har de här böckerna hemma, men jag har hela tiden varit tvungen att prioritera andra böcker. Nu skall jag ta fram någon av de här och läsa i kväll. Tack för ett intressant inlägg och en intressant blogg!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: