Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Backsådd i minusgrader

Jag har hittills levt i tron att så utomhus, det gör man när det blivit tillräckligt varmt. Inomhus kan man börja tidigare, men då krävs plats i fönstren och extra belysning. Sedan min odlariver vaknade har jag dock lärt mig att så behöver det inte alls vara. Visst, för att odla inomhus behövs plats och ljus. Men Sara Bäckmo och Johannes Wätterbäck (Farbror Grön) har lärt mig att det visst går att börja utomhus fast det är kallt.

Igår när jag satt och scrollade igenom mitt Facebookflöde dök det helt plötsligt upp ett inlägg från tidigare nämnda farbror. Där berättade han att det inte alls är omöjligt att göra en vintersådd, eller snarare kall vårsådd, precis just nu. Där fanns till och med en lista på sådana grönsaker som lämpar sig till detta ändamål. Några av grönsakerna på listan fick mig att haja till. Men, vad tusan, de där har ju jag frön till! De där har ju jag planerat att så, fast mycket senare! Jag som vanligtvis är försiktig och ogärna provar på nya saker utan att någon står bredvid och instruerar tog igår ett okaraktäristiskt beslut. Jag gör ett försök!

Backarna fylldes med jord och fröer innan de ställdes ut på trappen. Från Facebook fick jag tips på att lägga på ett lock för att undvika fågelinvasion, så det klipptes till av en bit tjock plast som jag hittade i gömmorna. För att inte vinden skulle ta med sig min plastskiva tejpades den fast med silvertejp. Jag lade locket lite på sniskan så det skulle kunna komma in lite luft, men tror jag får fixa en bredare och bättre luftspalt. Annars finns risk att det blir tokvarmt åt de små fröna.

Så vad var det jag sådde då? Fyra sorter blev det, nämligen dessa:

Två sorters rädisor, en svart och en rosa, pak choi och rödbetor. Rödbetorna fick en egen back medan de andra tre fick dela på den andra. Jag har ingen aning om det var ett bra beslut, eller om det ens kommer bli någonting att skörda av detta. Det här är ett riktigt experiment med oförutsägbar utgång. Väldigt olikt mig, med andra ord. Jag vill helst veta på förhand om det kommer lyckas eller inte. Visst har jag sett att det har gått bra för andra, inte minst för de två förebilder jag nämnde tidigare. Men innebär deras framgång att även jag kommer lyckas? Det är inte säkert, även om jag hoppas att chanserna är goda. Jag uppdaterar förstås när/om det händer något!

Ett svar till “Backsådd i minusgrader”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: