Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Mounts Botanical Garden – check!

Jag som vanligtvis är världens mest planerande människa hade egentligen bara en sak på min lista att göra under veckan i Flordia: besöka Mounts Botanical Garden. Idag blev det av!

Mounts ligger placerat mitt i den urbana djungeln, precis bredvid Palm Beach Airport. Detta gör att det från utsidan inte ser ut att vara något speciellt – men oj, vad skenet kan bedra! Så fort man kliver in efter att ha betalat inträde öppnas en helt ny och alldeles grön värld. För min del kändes det lite som att kliva över tröskeln till ett helt eget litet universum där ens vanliga bekymmer inte spelar någon roll. Området är indelat i olika trädgårdar med varsitt tema. Till exempel finns ”Garden of Tranquility” som ska inspirera till lugn, ”Garden of Extremes” som visar växter som tål extrem hetta och torka, ”Herb Garden of Wellbeing” med fokus på örter och blommor för välbefinnande, och ”Edible Garden”, det vill säga grönsaksträdgården. De två sistnämnda var de jag gillade bäst!

Garden of Tranquility.

Runt om trädgårdarna slingrar sig gångstigar som kantas av den ena fantastiska växten efter den andra. Lite överallt finns också bänkar utplacerade, perfekta att vila sig på innan man går vidare. Ett minus gällande bänkarna är dock att de ofta står väldigt nära växtligheten. Något annat som trivs nära växtligheten? Ödlor.

Den här lilla gynnaren var i och för sig ganska söt – men jag gillar fortfarande inte ödlor!

Något annat riktigt häftigt var en skulptur av vridna och flätade videgrenar; ”Cutting Corners”. Denna skulptur, skapad av Patrick Dougherty tillsammans med ett helt gäng volontärer, verkade vara ett temporärt inslag i trädgården. Jag säger verkade, för jag är inte helt säker.

”Cutting Corners” – alltihop byggt av konstfullt vridna och flätade videgrenar.

I ”Herb Garden of Wellbeing” fanns en massa roliga örter och växter som jag vill ha i min framtida trädgård. I ”Edible Garden” hittade jag inspiration till att odla ännu mer grönsaker. Där hittade jag också en del kusiner till de plantor jag själv har hemma i odlingshyllan, till exempel brysselkål. Det var riktigt roligt att få se hur mina plantor kan komma att se ut om några månader! Visst har jag sett bilder på dem redan, men att se dem i verkligheten var något helt annat. Brysselkålsplantan, till exempel, var mycket större än jag hade räknat med.

Brysselkål!

Vid så gott som alla växter sitter små skyltar med sortnamn och lite information om dem. Riktigt bra! Tyvärr tänkte jag inte på att fota dem, så vad det är för växter jag har fotograferat minns jag inte. En del skyltar var också lite svåra att läsa eftersom det satt ödlor på dem (dessa ödlor, de är överallt!).

Såhär kan en skylt se ut.

Jag lämnade Mounts Botanical Garden med massor av inspiration och med en fullmatad dag i ryggen. Jag rekommenderar verkligen att du åker dit om du befinner dig i krokarna! Hur lång tid du behöver där lär vara väldigt individuellt. Jag var där i drygt tre timmar, men då gick jag också tillbaka till flera av trädgårdarna flera gånger. Mounts var alltså det enda jag egentligen planerat att göra här under min semester, så jag hade förstås rätt så höga förväntningar. Jag blev inte det minsta besviken!

En hel rad med bebisananaser!

Det enda jag kanske skulle gjort annorlunda med mitt besök är att jag skulle åkt dit en dag när plantskolan var öppen. Å andra sidan, eftersom det var stängt kunde jag inte bli frestad att köpa något. Plantor får man så vitt jag förstår inte ta med sig över Atlanten.

Ikväll vet jag inte riktigt vad vi hittar på. Någonting måste vi äta till middag, men i varje fall jag är helt slut efter att ha promenerat runt i gassande solsken större delen av dagen. Så mycket mer än middag lär det inte bli. Det känns rätt skönt det med. Jag har ju ändå semester!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: