Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Välkommen juni: skörd av läkeväxter

Juni är här! Jisses vad fort det går. Denna tid på året känns det som att det går extra snabbt. Allt växer så det knakar och växt efter växt slår ut sina blommor. Många läkeväxter ska plockas precis innan eller precis efter att blommorna slår ut. Alltså är det nu perfekt tidpunkt för att skörda läkeväxter att torka.

Daggkåpa, mjölkört och skvattram redo att hängas på tork. Det är underbart att kunna plocka växter till husbehov. Tänk på att hålla dig till allemansrätten när du plockar.

Knyt ihop små buntar eller buketter av växterna med snöre (jag använde ofärgat bomullssnöre) och häng upp på lämplig plats. Små buketter är bättre än stora. Växterna behöver tid, lagom med värme och vill inte ha för mycket solljus. Försök hänga dem någonstans där de inte är i vägen eftersom de kommer hänga där ett tag. Jag hängde mina på varsin sida om ett fönster som bara får sol precis på morgonen.

Såhär fint kan det bli! Nu får de hänga och torka tills jag kommer hit nästa gång, om ungefär en månad. Då hoppas jag att de ska vara torra och redo att användas i oljor och te!

Man kan också torka sina växter i en torkställning. Har man ingen sådan kan man bygga en själv. Det gjorde min gubbe åt mig idag!

Några brädstumpar i lämpliga längder och lite myggnät blir en toppenbra torkställning. Nu måste jag bara hitta fler växter att torka så att den får komma till användning direkt!

2 svar till “Välkommen juni: skörd av läkeväxter”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: