Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Skördeförkläde

Jag tycker om att pyssla, särskilt att sy. För ett tag sedan hittade jag ett förkläde som jag verkligen ville ha och som jag trodde mig kunna sy själv. Igår blev det äntligen av!

Färdigt förkläde! I nedfällt läge är det ett helt vanligt förkläde som kan användas vid alla tillfällen då man behöver ett sådant. När det sedan är dags för exempelvis skörd dras dragskon enkelt åt och vips finns en rejäl ficka att bära skörden i.

Idén och inspirationen har jag hittat på olika ställen på nätet. Själva genomförandet är inspirerat av denna instruktion, men jag valde att bara göra hål för dragskon på ena sidan av förklädet. Jag har alltså inte följt den instruktionen till punkt och pricka.

Hur gjorde jag då? Först skaffade jag tyget. Det bruna med vitt rutmönster hittade jag på second hand. Det är ett ganska tjockt tyg, jag skulle gissa på kraftig bomull. Välj något du tycker är fint och som inte är alltför tunt! Jag valde att göra insidan i vitt lakanstyg, både för att underlätta sömnad och för att det skulle bli snyggt.

Som mönster använde jag ett förkläde som jag har haft i några år och som jag tycker är både fint och passande i storlek. Jag ville dock ha en rundad nederkant, så med hjälp av min gubbe vek jag in hörnen till en mer rundad form. Därefter ritade jag av konturerna med sömsmån och klippte ut. Jag började med att klippa ut lakanstyget, eftersom jag hade mycket mer av det tyget och därmed hade möjlighet att göra om ifall det blev fel.

Med båda bitarna utklippta sicksackade jag kanterna och sydde ett knapphål på ena sidan av det bruna tyget.

Nej, jag är inte så bra på att sy snygga knapphål. Det gör mig dock inte så mycket att det syns att det är hemsytt. Snarare tycker jag att det är fint!

Remmar till att knyta om midjan och nackband klippte jag också ut i båda tygen. Dessa syddes ihop räta mot räta, vrängdes och pressades. Sedan sydde jag också en raksöm från rätsidan, för att få banden att hålla formen och inte bli runda med tiden.

Därefter var det dags att nåla ihop de två tygstyckena med remmarna emellan. Tänk på att lägga räta mot räta även här, det vill säga rutig sida mot rutig sida. Remmarna behöver också ligga på insidan mellan de två tygen för att hamna på rätt ställe när det vrängs sedan. Med nålarna på plats sydde jag ihop tygstyckena med raksöm. När jag passerade en rem backade jag över den direkt för att få det att hålla bättre. Jag lämnade också ett ordentligt hål i anslutning till knapphålet för att kunna vränga förklädet, och för att kunna stoppa i remmen till dragskon.

Innan jag vrängde förklädet sydde jag fast två rejäla bitar ribbon-garn. Dessa blev dragskon som drar ihop förklädet till en ficka fram. Den korta änden (till höger på bilden, vänster när förklädet är på) sitter vid knapphålet. Den långa (på vänster sida på bilden, höger när förklädet är på) lades längs med yttersömmen (efter vrängning) och en till söm syddes innanför garnet för att bilda en kanal för dragskon. Det var krångligt att sy kanalen med garnet redan på plats. Jag var hela tiden rädd att jag skulle råka sy fast det i tyget. Det hade varit lättare att göra två hål för dragskon, ett på varje sida, och sedan dragit garnet igenom en redan sydd kanal.

Efter att förklädet blev vrängt sydde jag en likadan söm som på knytremmarna, det vill säga raksöm längs kanten från rätsidan. När sedan även kanalen för dragskon sydd var det bara att sy ihop det stora hålet kvar. Det gjorde jag genom att helt enkelt vika in kanterna och sy med raksöm från rätsidan.

Sedan var det färdigt! Totalt tog det nog nästan fem timmar att färdigställa, men då höll jag på med tvätt samtidigt och var därmed tvungen att gå ifrån ibland.

Jag är jättenöjd med mitt förkläde! Eventuellt syr jag dit en ficka ovanför knytbandet, men eftersom jag inte bestämt mig för om jag vill ha det än så avvaktar jag lite. Nu längtar jag efter att få använda det. Jag kallar det skördeförkläde eftersom jag sett den här typen av förkläde kallas det, men det betyder inte att det bara kan användas vid skörd av grönsaker.

2 svar till “Skördeförkläde”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: