Nästan halva december har gått och idag är det tolv dagar till julafton. Mitt i vintersäsongen skulle man också kunna säga att det är. Om du är det minsta som jag längtar du något galet efter nästa odlingssäsong. Att få så, gräva, trädgårdspyssla… Med anledning av detta kommer här ett inlägg med tips på hur du kan underhålla ditt trädgårdsintresse vintern igenom – hur du övervintrar en odlare, helt enkelt.
Läs en bok – eller flera

Detta är mitt favorittips, så vi börjar här. Det är nog ingen nyhet för den som läser min blogg att jag älskar att läsa. Sedan jag blev biten av odlingsbacillen läser jag också gärna om trädgård. Vintern är helt perfekt för detta. På bilden ovan syns ett fåtal av mina trädgårdsböcker. Kryp upp i soffan med en intressant trädgårdsbok och passa på att inspireras och ladda upp med kunskap inför kommande vår och sommar. Det finns visserligen risk för att din längtan efter jord och fröer bara ökar, men den risken kanske är värd att ta?
Om du inte gillar att läsa finns det massor att se på diverse streamingtjänster och Youtube kopplat till odling.
Sätt ihop en trädgårdsjournal

En trädgårdsjournal är helt enkelt en anteckningsbok där du skriver ner allt som händer i din trädgård. Vad du gjort, vilka sorter du odlat och hur det gick. Det är ett sätt att dokumentera sin trädgård och sin odling, helt enkelt. Självklart kan du använda en vanlig tom skrivbok och inte pyssla en massa om du vill. Jag har börjat pyssla ihop min egen, med en kalenderdel och information som jag vill ha lättillgänglig.
Utvärdera föregående säsong
Redan i slutet av säsongen började jag fundera på vad som fungerat och inte. Vintern är en perfekt tid att utvärdera hur säsongen varit och vad som kan bli bättre till nästa gång. Vissa sorter kanske behöver sås tidigare, eller senare. Andra sorter kanske inte alls var något för dig och får strykas.
Planera nästa säsong

När du har utvärderat föregående säsong är det kanske dags att börja fundera på nästa. En av mina favoritsysselsättningar den här senhöstern och vintern har varit att planera för framtida odlingar. Ovan ser du en version. Om det är den slutgiltiga planen törs jag inte säga. Vi får se.
Rita upp din trädgård, helst skalenligt, och planera in bäddar, rabatter och annat du vill få plats med. Det fina med att göra detta på papper är att du kan göra om det hela hur många gånger du vill, tills du blir nöjd.
Jag gillar också att skriva listor på alla slags grönsaker och blommor jag vill prova att odla. För varje gång jag gör det blir listan allt längre. Vilka sorter som sedan får ta plats i krukor bestämmer jag senare.
Greja med fröer

Här kommer egentligen flera tips i ett. Det finns så mycket man kan göra med fröer!
När du har börjat planera din odling och kanske fått koll på vad du vill odla till våren är det en bra idé att gå igenom vilka fröer du redan har. Jag har sorterat mina fröer i olika kategorier, till exempel tomater, kål, morötter och blommor. Sorteringen gör det lättare att hitta fröer till varje specifik kategori jag planerar att odla. När jag sitter med min lååååånga önskelista med tomatsorter kan jag öppna tomatfröernas låda och se vilka sorter jag redan har och vad jag behöver köpa till.

Det för mig in på nästa sak man kan göra med fröer: köpa dem! Som ni förmodligen vet älskar jag att köpa fröer. I veckan landade Impectas nya katalog i mitt brevinkast. Jag har inte öppnat den än – jag vill dra ut på det hela och längta lite till.
Dessutom måste man inte köpa nya fröer bara för att man drömmer om dem… Även om det är svårt att låta bli!
Fixa med verktyg och annat
Slipa och rengör verktyg, diska krukor… Listan med sådant som kan behöva göras inför våren kan göras lång. Perfekt vintersyssla det med!
Gör något helt annat
Ett annat sätt att inte förgås av sin längtan efter trädgården är att göra något icke-trädgårdsrelaterat. Detta kan vara vad som helst. Sticka ett par sockor, julpyssla, bygg något eller passa på att hänga i gymmet. Ibland är det skönt att tänka på något helt annat än det man längtar efter.
Där har ni mina tips på övervintring av odlande person. Det finns med all säkerhet flera – har du något bra förslag?