Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Planering av odlingsåret 2020

Gott nytt år! Årets andra dag är här och det känns helt galet att det redan gått ett år till. Många roliga saker är planerade för det kommande året, bland annat den efterlängtade flytten till nytt boende och därmed också egen trädgård. Idag skulle jag vilja berätta om mina tankar kring den kommande odlingssäsongen och hur jag planerar att göra med odlingarna under 2020.

Den trädgård vi snart flyttar till är inte enorm, men den kommer räcka bra åt oss. Under de senaste månaderna har jag ägnat mig åt att rita och planera hur jag vill ha trädgården. Då har jag utgått från ungefärliga mått som jag fått fram med hjälp av Google Maps. Det innebär att jag är helt beredd på att jag kommer få planera om när vi flyttat in och jag kan mäta ordentligt, men det är roligt att rita och drömma. Därför gör det mig inget om jag får göra alltihop igen.

När jag valt hur jag vill att min trädgård ska byggas upp och se ut har jag utgått ifrån vad som inspirerat mig när jag läst på om odling. Jag har plöjt massor av böcker och sett mängder av Youtubeklipp om det hela och kommit fram till att jag tycker att ordentligt upphöjda bäddar i trä är absolut snyggast. Fyra stycken är planen, men uppdelat på två byggnadstillfällen. Under våren är tanken att bygga två bäddar och sedan bygga resterande två till hösten. Rabarbara ska få en ordentlig odlingsplats och slippa sin jättehink. Jag drömmer också om två sorters vinbär och en krukodlad hallonbuske. Och ett litet växthus…

Såhär ser planen ut för de två blivande bäddarna. Varje ruta är 30×30 cm och varje prick är en planta.

Jag har också läst på om en odlingsteknik som kallas square foot gardening, där bäddarna delas in i rutor om ungefär 30×30 centimeter. I dessa rutor odlar man sedan olika grödor, de sätts tätt och ska enligt entusiasterna ge stor skörd på liten yta. Jag vet inte om jag vågar tro på att det är så fantastiskt som det verkar, men jag tänkte ändå göra ett försök. Det värsta som kan hända är att det inte går, och om det nu skulle fungera kan jag odla nästan alla olika grödor och sorter som jag vill. Som sagt, det är värt ett försök.

Överlag är planen att utöka odlingen. Det blir fler tomatplantor, till exempel. Jag har spanat in sorter som ska klara lite svalare klimat, så några sådana vill jag testa. Just nu försöker jag lista ut hur många tomatplantor jag rimligtvis kan få plats med. Jag ska prova okra igen efter förra årets inte riktigt lyckade försök. Fler sorters paprika men inte så mycket chili. Två sorters aubergine. Ja, ni hör ju. Det finns ingen ände på vad jag vill odla!

Nu vet jag från förra säsongen att en plan inte betyder att något blir av. Den plan jag gjorde för förra året blev inte alls uppfylld. Jag sprängde dess gränser långt innan sommaren kom. Jag är därför väldigt försiktig med att skriva planerna i sten, särskilt som jag inte känner min blivande trädgård och våren är en bra bit bort. Ju mer jag funderar och planerar inser jag dock hur mycket jag gillar det. Det är något meditativt och fantastiskt mysigt med att sitta och rita blivande bäddar och skriva listor på grödor och namnsorter. Längtan är stark och experimentlustan stor. Jag ser fram emot att få lära mig ännu mer om det här med odling under detta år. Första året med egen trädgård. Det ska bli så himla roligt att få testa nya saker. Behöver jag ens säga att jag längtar?

Ett svar till “Planering av odlingsåret 2020”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: