Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Majsysslor

God dag i stugan! Jag fortsätter med mina sporadiska uppdateringar. Den senaste veckan har det inte hänt mycket på trädgårdsfronten, och då har jag ju inget att skriva om.

Tomaterna har fått öva på att vara utomhus en del. Jag är verkligen inte nöjd med dem, har jag insett. Jag sådde dem alldeles för tidigt och har haft för varmt i plantrummet så de är alldeles för rangliga för min smak. Hoppas det löser sig när de får komma ut i större krukor! Och det kommer fler år.

Den riktiga majvärmen saknas än i år tycker jag. Fortfarande bara några plusgrader på nätterna här. Jag som hoppades att jag skulle kunna sätta ut hemmatomaterna typ nu!

Idag har jag försökt fundera ut vad jag vill odla i stugan. Jag har en del plantor på gång redan också, så idag gick jag igenom frösamlingen och försökte komma på vilka fröer som ska följa med när och om vi kan åka iväg.

Jag hann också ut och dona lite i trädgården innan molnen drog in. Längs det bruna skranket har jag skalat av gräsmattan och sått solrosor. Dessutom har jag täckt de små bäddarna och den långa bädden längs väggen med gammalt hö. Ingenting är sått eller planterat där än, men det dröjer nog inte alltför länge nu!

Så varför täcker jag bäddarna om det inte finns något där som behöver skydd? Två anledningar, egentligen:

1. Minska risken för uttorkning av jorden. Jag har rätt mycket påsjord i mina bäddar, dvs en hel del torv. Den är svår att återfukta om den torkar ut för mycket. Med ett täcke torkar jorden inte ut lika mycket och inte lika snabbt.

2. Minska mängden ogräs i bäddarna. En del småogräs har redan börjat sprida sig, framförallt i bädden längs väggen. Täcket gör det svårare för ogräset att få fäste – och därmed slipper jag förhoppningsvis rensa lika mycket.

I den ena stora bädden har den gula löken kommit upp fint!

Okej, det finns en tredje anledning också: Jag tycker det är vackert! Det ser så mysigt och ombonat ut med det där guldfärgade täcket!

Jag täcker alltså mina bäddar med hö. Varför just hö? Tja, ärligt talat är det för att det var det jag kunde få tag på. Jag har läst både bu och bä om att täcka med just hö, men då jag kunde få tag på en lagom stor mängd helt gratis tyckte jag att det var värt att testa.

Hoppas du har en fin söndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: