Idag var det äntligen dags för de första fröna att få hem i jorden.

Jag vet att en del kanske rynkar på näsan, är det inte lite tidigt att så redan i januari? Jo, en del frön mår kanske inte så bra av det. De jag valt ska dock enligt instruktionen på fröpåsen sås i krukor och sättas ut i skuggläge redan nu. Kommer det fungera? Kommer fröna gro? Det får vi se!

I balkonglådan är det tänkt att humlesuga, järnört och läkemalva ska samsas. Lådan grundades med ett lager lecakulor för dräneringens skull. Sedan fylldes den med jord.
En sak jag och Anton inte hade tänkt på var att när man köper jord i januari så är den förmodligen kall. I vårt fall frusen. Särskilt om man lämnat den i bilen en vecka. Ett tips är därför att ta in jordsäcken i god tid innan jorden ska användas. Vår säck fick ligga i badkaret och tina över natten, men den var ändå så frusen på sina ställen att vi fick ta en hammare och banka sönder den i mindre bitar.

Fröna hamnade i jorden och alltihop täcktes av perlit. Jag blev förvånad över hur lätt och lik frigolit perliten var. Jag hade snarare förväntat mig som små gruskorn eller akvariesten. Den ville också gärna fastna under naglarna. Det kan i och för sig också ha att göra med att jag gillar att ha långa naglar. Får överväga att klippa dem innan jag ska pyssla med perlit nästa gång.

Förutom de tre sorterna i balkonglådan såddes även gullviva och basilika i varsin mindre kruka. Gullvivefröna skulle blandas med sand och spridas ut över jorden, men eftersom vi inte hade någon sand fick vi ta något annat. Vad var det vi tog? Jag har ingen aning. Någon slags jord som följde med Antons basilikafrön. Jag hoppas att det fungerar på samma sätt som sand.

Vi passade även på att öppna upp rabarberns bubbelplastpaket som jag nämnde i ett tidigare inlägg. För att citera Anton är vår rabarber, döpt till Rabarbara, ”en liten isglass där inne”. Om det är bra eller dåligt får vi se framåt våren antar jag. Jag hoppas innerligt att hon har klarat sig!
Det jag har lärt mig av vår första januarisådd är detta:
- Kom ihåg att tina jorden. Det tar längre tid än man tror!
- En hammare och en påse fixar biffen hyfsat även om jorden är frusen.
- Perlit är jättelätt och blåser gärna iväg. Det är inte heller så trevligt att få det i ögat.
- Spara fröpåsarna och skriv upp i kalendern när det börjar bli dags för fröna att ha grott. Särskilt om något ska göras om de inte grott innan en viss tid.
- Det blir lätt kallt om fingrarna. Tunna fingervantar under trädgårdshandskarna kan vara en bra idé.
Resten av dagen tänker jag nog hålla mig inomhus. Något annat jag ska hålla är mina tummar. Hoppas, hoppas, hoppas att de små fröna ska trivas och gro ordentligt! Nu är det bara att vänta och se…
Ska du använda läkeväxterna till något särskilt? Inte hört talas om dem.
GillaGilla
Enligt en bok jag fick av Anton i julklapp (Häxans trädgård) kan man använda dem till lite olika saker. Humlesuga är bland annat bra mot stress, är sömngivande och blodcirkulationsfrämjande. Läkemalvan ska vara bland annat bakteriedödande och immunförsvarsstärkande. Järnörten sägs vara bra mot migrän, milt lugnande och sömnbefrämjande. Även gullvivan ska bland annat vara bra för sömnen och milt lugnande, förutom att den är rik på C-vitamin. Jag vet inte om det stämmer, men det ska bli kul att testa! Dessutom tycker jag att de är väldigt vackra 🙂
GillaGilla