Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Sveriges mest spridda odling?

Finns det en tävling i att ha den mest utspridda odlingen så kniper vi nog i varje fall en finalplats. Denna långhelg har vi tillbringat hos min gubbes föräldrar i Blekinge. Det råkade sig visst så att vi helt plötsligt fick lov att rensa ett litet land att sätta potatis i.

Såhär såg det ut under arbetet. Dessutom köpte vi oss en potatishink under en utflykt till en plantskola. Egentligen skulle vi inte sätta några potatisar alls, men utförsäljning på sättpotatis gick inte att motstå. Vi valde en tidig sort, så hoppas på att få skörd om lite drygt åtta veckor.

Apropå utflykten fick något väldigt spännande följa med mig hem. Det är den dyraste växt jag någonsin köpt (hittills) – men det gör mig inte ett dugg.

I den stora rödrosa krukan står den, vår fjärilsranka. Den kallas även femsmaksbär eller schisandra. Det ska bli spännande att se hur den blir! Både bären och bladen ska kunna användas och ha medicinsk verkan. I den lilla krukan står en gulplister. Den kunde jag inte heller låta bli.

Se så vacker den är, gulplistern! Jag har lärt mig att den är invasiv, så den ska få ett säkert ställe att växa på där den inte sprider sig all världens väg.

Nu har vi alltså odlingar både i Hälsingland och Blekinge, med en mellanlandning i Linköping där vi också har en del i fönstren och utomhus. Ordentligt spritt, med andra ord!

Helgen i Blekinge har varit jättetrevlig. Det är alltid lika mysigt att komma dit och träffa gubbens familj. Och att få klappa hästbäbisar är fortfarande något alldeles extra!

Nu hägrar sängen och sista hela arbetsveckan innan semester. Sista veckan mina nior går på högstadiet innan de har skolavslutning på torsdag. Tiden går så fort så jag hinner knappt med.

2 svar till “Sveriges mest spridda odling?”

  1. Den där fjärilsrankan såg kul ut. Mycket vackra blad…och såna är jag alltid intresserade av! Var visserligen till mitt favoritställe Jonas i När i går och köpte lite växter, men den här gången hade jag bestämt mig för vad jag skulle ha redan innan vi kom dit. 1 röd hängpelargon, 1 vanlig pelargon (blev en orange med brokiga blad) samt en enormt stor ny salvia. Som naturligtvis var slut, så det blev en stor salvia plus en limefärgad tobaksplanta. Alla är planterade – och jag tycker det är jättejobbigt att ha dom på olika ställen runt huset. Men när jag fick se ditt inlägg så har jag bestämt mig för att jag har det bra! *fniss*
    KRAM/Susie

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: