Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Sy din egen grönsakspåse

Ett bra tag nu har jag irriterat mig på de tunna plastpåsarna som finns i butiken att lägga grönsaker i. Jag tycker det är så galet att köpa tunn plast son jag bara kommer återvinna – om och om igen. Det är däremot smidigt att kunna ha sina grönsaker samlade i en påse vid vägning och frakt. Men nog måste det finnas bättre sätt än att köpa nya små plastpåsar hela tiden?

Ja, det är klart att det finns bättre sätt! Massor, faktiskt. Ett tag försökte jag mig på att virka egna nätpåsar för just detta ändamål, men då jag inte är så duktig på att virka tog det väldigt lång tid och det blev ändå inte snyggt. Nu har jag hittat ett snabbare och smidigare sätt att tillverka grönsakspåsar: nämligen att sy dem.

Idén är från början inte alls min, utan kommer från boken Häxans hus – handbok för ett giftfritt liv av Hella Nathorst-Böös. En riktigt bra bok för alla som gillar att pyssla med hudvårdsprodukter och annat.

Påsen består av en sida tunt tyg och en sida spets. Båda dessa tyger hittade jag i garderoben, tidigare inköpta på second hand för att bli gardiner i min gubbes förra lägenhet. Spetsen är till för att personalen i kassan ska kunna se vilken grönsak eller frukt som ligger i påsen redo att vägas.

Gör såhär:

 • Mät storlek efter en redan införskaffad grönsakspåse eller på frihand. Klipp ut en spetssida och en tygsida.
 • Sicksacka kanterna om det behövs. För mina påsar behövde bara tygsidan sicksackas.
 • Lägg de två tygbitarna räta mot räta och nåla. Sy raksöm längs båda långsidorna och en kortsida så att det blir en påse. Obs: lämna en liten bit (ca 1 cm) upptill på båda långsidorna.
 • Vik ner den öppna kortsidan och sy en kanal på varje tygbit för dragskon.
 • Dra ett band eller ett snöre två varv genom kanalen. Detta blir en slags snara som sen används till att dra ihop påsen. Knyt ihop ändarna ordentligt.
 • Vänd påsen rätt, och tada! Klart!

Att sy ihop en påse tar inte längre tid än ett valfritt Youtubeklipp. Det tycker jag ändå är helt klart väl spenderad tid. Nu hoppas jag på att slippa störa mig på onödiga plastpåsar!

Ett svar till “Sy din egen grönsakspåse”

 1. Njae, det där att ”….. det tar inte längre tid än ett valfritt Youtubeklipp…” stämmer inte med min verklighet. Jag kan knappt sy i en knapp och är urusel på maskin! Så att sy några egna grönsakspåsar är inget jag kommer ägna mig åt. Annars var ju idén rätt kul!
  KRAM/Susie

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: