Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Tomatexperiment

Det där med när man ska så tomater går det delade meningar om, i varje fall om jag ska döma efter diskussionerna jag ser på sociala medier just nu. I fjol sådde jag i mitten av mars och i början av april. Nog blev det bra, men skörden blev i senaste laget. I år bestämde jag mig därför för att testa att så lite tidigare.

Faktiskt blir det två tomatsådder i år – en tidig (dvs nu) med de tomater som ska med till stugan, och en senare med de plantor som ska lämnas hemma. I stugan vill vi ha tidigare skörd, hemma senare. Vi får se hur det slutar.

På golvvärmen i hallen står nu en back med tomatfrön i mjölkpaket. Jag försökte använda mjölkpaket som såkärl till tomater även förra året, men då krånglade jag med att vika ner kanterna. Nu har jag bara skurit av toppen och ett av hörnen i botten. Plantjord lades i botten och såjord på toppen innan det lilla fröet föll på plats. Tanken är sedan att jag fyller på med plantjord i takt med att tomatbebisarna växer. På så vis hoppas jag att få stadiga plantor med ordentligt rotsystem utan att behöva plantera om.

Av de sju tomatsorter jag valt till den tidiga sådden, det vill säga stugtomaterna, är sex stycken sådana som sägs tåla svalare klimat och temperaturer. Den sjunde är ampeltomaten ‘Hundreds and Thousands’ som det pratats en del om på sociala medier under höst och vinter. Jag tycker det är kul att testa en massa olika sorter, kanske framförallt när det gäller tomater. Nästan alla sorter planerar jag att driva upp två plantor av, i några fall fler.

Det känns så spännande att vara igång med detta experiment som jag tänkt på så länge. Jag har velat fram och tillbaka gällande när det vore lämpligt att så och vilka sorter jag ville ha. Nu slog både tomatlängtan och en viss trötthet på mig själv och mitt velande till samtidigt, och vips blev tomaterna sådda.

Nu håller jag tummar och tår för att det kommer fungera så som jag tänkt med experimentet. Oavsett hur det går är det spännande att försöka!

4 svar till “Tomatexperiment”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: